top of page
  • Skribentens bildJU Solar Team

10 års jubileum

År 2023 markerar det tionde året som Jönköping University deltar i Bridgestone World Solar Challenge [BWSC] och inget hade varit möjligt utan eldsjälarna som än idag driver projektet vidare år efter år. Sedan 2012 har fem olika team av studenter byggt varsin solbil, tagit med den till andra sidan världen och tävlat om första placering.

Under tidiga 2000-talet började Magnus Andersson, en av grundarna av JU Solar Project, drömma om att en dag delta i tävlingen och tillsammans med Dag Raudberget påbörjades planeringen om hur drömmen skulle bli verklighet. 2010 besökte de Delft University of Technology i Nederländerna, deras team är idag känt som Brunel Solar Team, där de tog inspiration av deras bil. Året därpå åkte Dag och Magnus till Australien för att med egna ögon se BWSC som hålls vartannat år, därefter blev drömmen verklighet. År 2012 bildades Jönköping Universities första någonsin Solar Team, JU Solar Team 13.


Den första solbilen som byggdes vid JU, Magic


JUST13 stod inför den stora utmaningen att deras bil skulle vara den första som byggdes vid JU och hade därmed inga tidigare erfarenheter att förlita sig på. Genom hårt arbete och dedikation från studenter såväl som lärare stod bilen på startlinjen ett år senare. Bilen som döptes till Magic var banbrytande med dess små marginaler och dess form i relation till aerodynamiken. Efter startskottet tävlade Magic länge om en topp-placering men på grund av bilens lätta vikt var den extra känslig för kraftiga vindar och i slutskedet av racet blåste den av vägen och teamet var tvungna att avbryta loppet.


Efter 2013 har JU Solar Team deltagit tre gånger och varje gång har de gått i mål. Bästa placering var 2017 med bilen Solveig som kom på en åttonde plats och 2019 med Axelent som tog hem en tionde plats. Med varje bil har det funnits nya riktlinjer som ska följas men genom lagarbete och innovation har varje lag producerat bilar som har tagit sig genom granskningen inför starten.


Från oktober 2015 när JUST15 gick i mål på en 15de plats med bilen Solbritt


På grund av COVID-19 ställdes BWSC 2021 in men i stället för att lägga ner projektet togs det sikte på BWSC 2023. Med förnyade krafter och ett nytt team påbörjades arbetet inför tävlingen 2023. I nuläget arbetar hela teamet på högvarv och lägger ner hjärta och själ i byggandet av bilen som kommer ge den bästa placeringen i JU Solar Teams historia. Om planeringen håller kommer den stå klar i slutet på mars och då återstår små justeringar, därefter är vi klara för start.

Tack vare Dag och Magnus brinnande intresse för innovation och förnybar energi är JU Solar Team ett lag att räkna med. Genom hårt arbete och långa timmar är vi ett av topp 10 lagen i världen och vi har varje intention att försvara och förbättra den positionen.Comentários


bottom of page