top of page
  • Skribentens bildJU Solar Team

Besök hos UiTM

I december 2022 var Dag Raudberget, en av lärarna som grundade projektet vid Jönköping University, och kollegan Dan Lennartsson i väg på en konferens i Kuala Lumpur, Malaysia för att presentera deras forskning kring modualisering och cirkulär ekonomi. Innan de reste hade Dag tagit kontakt med universitetet Universiti Teknologi MARA [UiTM] med förhoppningen att få möjlighet att träffa Malaysias enda Solar Team, UiTM EcoPhoton Solar Car Team.

Efter konferensen åkte Dag till staden Shah Alam där UiTM ligger som är ett av de största universiteten i Malaysia. På plats fick han möjlighet att träffa studenterna i UiTM EcoPhoton Solar Car Team som bygger bilen som de kommer tävla med i BWSC 2023. Dag fick chansen att träffa grundaren av projektet vid UiTM, Dr. Azli Razak som är ”Head of School of Mechanical Engineering”. Under ledning av DR. Razak har UiTM deltagit i BWSC år 2015, 2017 och 2019.

På bilden överlämnas gåvor från Dag till Dr. Razak.

Utöver en chans att möta andra lag utanför tävlingsplatsen fanns det även möjlighet till utbyte av erfarenheter. Dag visade hur JU Solar Team har utvecklats sedan vår första start år 2013 och tillsammans delades erfarenheter från båda lagen, vad som har fungerat bra och vad som fungerat mindre bra. Efter närmare 10 års erfarenhet från båda lagen fanns det gott om erfarenheter och tips att dela med sig av. UiTM fick höra fördelarna med att bygga testchassin för att kontrollera att grundkoncepten fungerar och Dag blev inspirerad av UiTMs egenbyggda solpaneler vilket han även presenterade för JU Solar Team när han kom tillbaka till Sverige.

Dag, Dr. Razak och Dan tillsammans med EcoPhoton Solar Car Team.

Besöket hos UiTM var väldigt lyckat och båda parter fick goda tips och råd i hur en solbil kan konstrueras för att uppnå bästa resultat. Vem vet, det kanske är tack vare att UiTMs delade med sig av sin erfarenhet som JU Solar Team vinner Bridgestone World Solar Challenge 2023?

Comments


bottom of page