top of page
  • Skribentens bildJU Solar Team

Introducerar våra ingenjörer: del 1

För att fira nedräkningen till både Axelights resa mot Australien och starten av Bridgestone World Solar Challenge tänkte vi att det är tid att börja introducera teamet. Först ut är två av JU Solar Teams ingenjörer vars huvudsakliga ansvar har varit att utveckla, utvärdera och förbättra vår chassi; Emil Gustafsson och Adam Larsson!


Emil Gustafsson
Berätta lite om dig själv:

Mitt namn är Emil Gustafsson och jag är en del av det mekaniska teamet i JU Solar Team. Ursprungligen kommer jag från Floby som är en liten stad ungefär en timme väster om Jönköping, men de senaste två åren har jag bott och studerat här i Jönköping. I början av sommaren tog jag examen från mina studier i maskinteknik med fokus på produktutveckling och design.


Hur länge har du varit en del av JU Solar Team och vad är din huvudsakliga roll/ansvarsområde?

Jag har varit en del av teamet i lite mer än 1,5 år, och det har verkligen varit en otrolig resa. Sedan jag gick med i teamet har jag haft möjlighet att arbeta nära med olika företag samt med alla episka människor som JU Solar Team består av, solbilar och projektledning i allmänhet.

Mitt huvudsakliga ansvar i projektet är chassiutveckling och att se till att alla komponenter passar ihop ordentligt och att bilen kan motstå yttre krafter för att hålla föraren säker. För att göra detta har jag spenderat mycket tid i CAD för att mäta och passa allt tillsammans samt FEM-program för att beräkna chassiets styrka.


Vad är, enligt dig, det bästa med det här projektet?

Det är definitivt att se bilens delar komma samman och veta att man har bidragit till att bygga en fullt fungerande bil, som på många sätt är otroligt innovativ och framåttänkande. Det är en speciell känsla att se det man bara har sett och arbetat med genom en skärm och i animerad form komma till liv och att kunna röra vid det, det är en speciell typ av stolthet.


Vilka tre saker, vilka tre saker som helst, skulle du ta med dig till Australien?

Den självklara saken är chassiet eftersom det är en viktig del av bilen. Jag skulle också ta med en överlevnadshandbok och en vattenfylld flaska eftersom vi kommer att campa i den australiska vildmarken i mer eller mindre en vecka och allt kan hända.


Tack för att du besvarade våra frågor, men innan vi släpper dig ska vi göra en snabb “This or that“:

This or that?

Ananas på pizza eller ingen frukt på pizzan?

Ingen frukt på pizzan, även om jag föredrar en klassisk kebabpizza

Ta hand om disken eller tvätten?

Tvätten

Varmt väder eller kallt väder?

Varmtväder

Apple eller Android?

Apple

Coca-Cola eller Pepsi?

Coca-Cola

Adam Larsson
Kan du berätta lite om dig själv och hur länge du har varit en del av teamet?

Jag heter Adam Larsson och jag är en del av det mekaniska teamet, där jag är ansvarig för att designa bilens chassi. Ursprungligen kommer jag från Mariestad men för närvarande bor jag i Jönköping där jag studerar till civilingenjör: Industriell produktframtagning. Jag har varit med i teamet i ett år nu och jag är väldigt glad att jag gick med!


Du sa att du är ansvarig för att utforma chassit, vad innebär det?

Det innebär att skapa ramverket eller den strukturella grunden för bilen. Chassit är som bilens skelett, det skyddar föraren och rymmer alla viktiga komponenter i bilen. Processen att konstruera chassit innebär att man måste ta hänsyn till och analysera många olika faktorer för att skapa en optimal ram som prioriterar både säkerhet och lättviktskonstruktion. Detta har resulterat i att jag tillbringat mycket tid i SOLIDWORKS. Utöver detta har jag arbetat med att skapa och administrera huvudmonteringen av bilen där vi har gjort en hel del förbättringar när det gäller produktlivscykelhantering.


Vad är det bästa med att vara en del av JU Solar Team?

Jag skulle säga att det bästa är att kunna omsätta alla teoretiska kunskaper från skolan till praktisk användning, samt att lära sig helt nya saker. Sedan januari i år har jag till exempel lärt mig hur man använder Blender för att skapa marknadsföringsmaterial för bilen genom att lägga till visuella element, skapa scenerier och rendera bilder och videor. Genom att importera 3D-modellen från SOLIDWORKS till Blender har jag kunnat skapa en realistisk modell av vår bil Axelight med vår vinylfolie, sponsorer och andra detaljer som solpanelerna. Jag har planer på att skapa en "announcement"-video av Axelight som förhoppningsvis ska vara klar innan vi åker till Australien.


Det verkar vara mycket jobb! Men för att gå vidare till själva racet, vilka är tre saker, vilka saker som helst, som du vill ta med dig till Australien?

Ärligt talat skulle jag vilja ha med mig en eldkastare för att försvara mig mot spindlarna, men annars behöver jag nog solkräm och musik.


Sist men inte minst, en “this or that “:

This or that?

Ananas på pizza eller ingen frukt på pizzan?

Ananas på pizza

Ta hand om disken eller tvätten?

Tvätten

Varmt väder eller kallt väder?

Varmt väder

Apple eller Android?

Android

Coca-Cola eller Pepsi?

Pepsi (Max)


Comments


bottom of page