Intervju med Kim Larsson
Kim studerade det treåriga programmet Maskinteknik med inriktning Materialkunskap på JTH och var en del av elektronik-teamet 2013. Han var därför med som en del av det allra första teamet som representerade JU Solar Team och tävlade med solbilen Magic i BWSC.
Vad studerade du på Jönköping University?
Jag studerade Maskinteknik med inriktning Materialkunskap under 2010-2013 på JTH.
Vad fick dig att söka till JU Solar Team?
När jag började på Högskolan så var det lite av en slump, en nära vän till mig hade börjat i Jönköping och han hade ett rum ledigt i sin lägenhet. Egentligen tänkte jag börja på någon av skolorna som hade formula student. Jag ville verkligen göra något unikt och annorlunda under min utbildning, något praktiskt som utmanade mig. Redan som liten började jag skruva med bilar och motorcyklar, något som kompletterar upp en ingenjör väldigt bra.
Under andra högskoleåret var det en lärare som kom upp med en galen idé om att köra en egenutvecklad solcellsdriven bil genom öknen i Australien. Wow tänkte jag vilken sjuk idé, det vill jag verkligen vara med om! Något en svensk aldrig hade gjort tidigare, lite som att ta sig till rymden.
Vilken roll hade du i projektet och vad innebar rollen?
Jag valde att gå in i elteamet, dels för att de var bara 3st, sedan hade jag fått lite el-kunskap via värnplikten och mitt intresse för tävling inom billjud. Också en väldigt stor möjlighet till att bredda sin utbildning med unik kunskap. Mitt ansvarsområde var alla högströmskomponenter, motor, solceller och systemen där i mellan för att driva det.
Vad har du tagit med dig för lärdomar och erfarenheter av att vara en del av projektet?
Största lärdomen är hur lång tid all research innan man faktiskt börjar konstruera något. Många av oss trodde att man ganska snabbt skulle få fram en körbar prototyp, vilket var en stor utmaning. Även teamwork i ideella projekt, hur svårt och utmanade det är, men samtidigt så kul när vi lyckas skapa något tillsammans.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka till JU Solar Team?
Vad tvekar du på? Unik kunskap som ingen annan besitter, är du tävlingsmänniska så du får chansen att tävla mot elitstudenter runt om i världen. En möjlighet att se andra sidan jorden och skapa vänner för livet, inom teamet och med andra människor som är involverade i projekt.
Vad hände efter din medverkan i JU Solar Team?
Efter solbilsprojektet blev jag konsult på Husqvarna, där fick jag nytta av min kunskap i att modernisera och utveckla åkgräsklippare. Jag ansvarade att ta fram en ny enhet för LED-belysning till större delar av deras plattformar inom åkgräsklippare. Därefter jobbade jag som teknisk projektledare på Greenworks, där jag ansvarade att ta fram ny generation av batterier, laddare och vissa batteriprodukter för proffsanvändning.
Idag är jag konsultchef för mekanik på Etteplan i Jönköping med ansvar över 10 medarbetare, även stolt sponsor till JU-solarteam. Jag har under min karriär haft stort samarbete med solbilsteamen genom generationerna. Jag har stöttar som handledare med praktik och examensarbete för de som deltar i solbilsprojektet. Inom Etteplan har vi anställt 4 st som tidigare varit med i solbilsprojektet, för vi vet vilka grymma individer som de har format.
Kim Larsson och solbilen Magic
Första teamet som representerade JU Solar Team, 2013