top of page

Intervju med Marcus Svensson

Marcus läste teknsik basår, fortsatte sedan på Maskinteknik medan att han var med i solbilsprojektet och tog sedan sin Master inom  Produktutveckling, inriktning Material och tillverkning.

Marcus in Australia

Vad fick dig att söka till JU Solar Team? 

Jag har alltid gillat teknik, bilar och motorcyklar. Så när jag fick veta att man kunde delta i ett projekt där man får bygga en egen bil och inte vilken bil som helst, utan en solcellsdriven bil. Med högteknologiska funktioner för att tänja på gränserna för energieffektivitet och hållbarhet, så kommer motivationen och inspirationen av sig själv!

 

Vilken roll hade du i projektet och vad innebar rollen?  

2018 - 2019 när jag deltog, så hade vi ett ganska litet team i förhållande till projektets storlek på mekaniksidan. Därför gällde det att vara delaktig och engagerad på alla möjliga saker, med en vilja av stål ett mindset att inga detaljer eller uppgifter är för små eller för stora. Mina huvuduppgifter var framför allt chassi, testchassi, hjulupphängning och kaross. Det innebar mycket självstudier och samarbete med både teamet och sponsorer för att vrida och vända på alla galna idéer. Jag var även teamansvarig för mekanik, service och underhåll av solbilen under tävlingen i Australien, vårt team kom på plats 10/27, trots flera tekniska problem (men vi blev bäst av de Svenska deltagande teamen).

 

Vad har du tagit med dig för lärdomar och erfarenheter av att vara en del av projektet?

Jag lärde mig otroligt mycket om kravspecifikationer, konstruktion, tillverkning, chassiparametrar, karossdesign, verkstadsarbete, företagssamarbete, FEM, aerodynamik & planering. Men även hur jag ska arbeta för att prestera effektivt i stressade och tidspressade situationer med många personer och viljor.

 

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka till JU Solar Team? 

Detta är ett unikt äventyr som få personer har varit med om, vilket har gett mig ett otroligt kunskapslyft och bidragit till min personliga utveckling, både tekniskt och personligt. Samtidigt som min personliga mentalitet växt sig starkare kring hållbar utveckling.

 

Vad hände efter din medverkan i JU Solar Team? 

Nu arbetar jag på Husqvarnas primärutveckling för handhållna produkter. Det är en tidig konceptavdelning som överlämnar projekt till R&D. Jag arbetar ofta med ny teknik och behöver vara innovativ och driven dagligen. Genom solbilsprojektet har jag verkligen blivit förberedd på ett arbetsliv inom en sådan avdelning. 

2019 team at finish line
bottom of page