Intervju med Victoria Andersson
Victoria studerade Maskinteknik Produktutveckling och Design på Tekniska högskolan vid Jönköping University och hade rollen som Team Manager i JU Solar Team 2017. Hon var därför med och tävlade med Solveig som kom på en åttonde placering i BWSC 2017.
Vad studerade du på Jönköping University?
Jag studerade Maskinteknik med inriktning Produktutveckling och Design, (2014-2017). En teknisk utbildning som ger möjlighet att kombinera komplex problemlösning ihop med kreativ design.
​
Vad fick dig att söka till JU Solar Team?
Jag har alltid varit intresserad av att arbeta inom fordonsindustrin, främst för att få vara med och utveckla en produkt som används av ett mångfalt användare över hela världen. Människans behov av att transportera sig själv intresserar mig, jag tror att vi kommer att se en stor förändring av kommersiella fordon inom de närmsta tio åren. Fordonsindustrin har en enorm påverkan på miljön, och i min roll som ingenjör har jag ett mål; jag vill göra skillnad.
​
Att ihop med studenter från olika utbildningar inom Jönköpings University få chans att applicera kunskaper ifrån skolbänken i en utmaning som JU Solar Team ställs inför, lockade verkligen mitt intresse. Utmaningen att transportera sig 3000 km genom Australiens förhållanden på endast solenergi i en egenkonstruerad elbil. Det var en självklarhet för mig att söka till JU Solar Team, och även en av anledningarna till att jag valde att studera på JTH.
​
Vilken roll hade du i projektet och vad innebar rollen?
Jag startade som Design engineer i Mekanik Teamet, som ansvarig för all hårdvara och mekaniska delar i bilen. Senare blev jag utsedd till Team Manager med huvuduppgiften att leda Teamet i Australien. Alla i teamet ställde alltid upp där det behövdes en extra hand och vi fick alla med oss ovärderliga lärdomar av varandra. Elingenjörer som ställde upp på Marknads event och Business studenter från JIBS som hjälpte till att slipa på kolfiber - allt för att få bilen redo och klara av utmaningen att köra Solveig 3000 km genom Australia.
​
Vad har du tagit med dig för lärdomar och erfarenheter av att vara en del av projektet?
I teamet var vi alltid beroende av varandras kunskaper och tillit till varandra. Alla visste att ingen kunde klara av utmaningen på egen hand. Under ett års tid byggde vi inte bara en säker och energieffektiv bil som höll genom alla tävlingsmoment i Australien, vi byggde även ett starkt team som tillsammans klarade av alla utmaningar som vi ställdes inför. En lärdom som jag bär med mig varje dag; med engagemang, kunskap och tillit kan vi tillsammans åstadkomma hur mycket som helst.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka till JU Solar Team?
Du som studerar på JU och har möjligheten att delta i studentprojekt som JU Solar Team, du står inför en fantastisk möjlighet! Möjlighet att utveckla dig själv samtidigt som du får ett konkurrens kraftigt CV som står ut i den tuffa arbetsmarknaden. Att delta i JU Solar Team ger dig även ett kontaktnät som är ovärderligt för din framtida karriär. Det är fortfarande en av de mest utmanande och roligaste utmaningarna jag ställts inför, ett minne för livet.
​
Vad hände efter din medverkan i JU Solar Team?
Med min utbildning från JTH och erfarenheter ifrån JU Solar Team har jag arbetat som Projektledare för företag som Husqvarna och Volvo Trucks Technology. Nu arbetar jag som Vehicle Project Coordinator för Lightyear i Nederländerna. Jag koordinerar ett projektteam som kommer att leverera den första kommersiella solbilen i världen med en räckvidd på 725 km. Det är en fantastisk möjlighet att arbeta med kreativa kollegor från olika delar av världen och många med långa erfarenheter från bla. McLaren, Tesla och BMW. Jag hade aldrig hamnat i min nuvarande roll utan min utbildning från JTH.
Lightyear är ett företag som är startat av vinnarteamet från Bridgestone World Solar Challenge, Eindhoven Solar Team. Alla som deltar i BWSC precis som JU Solar Team är del av kreativa individer världen över som vill vara med och göra skillnad genom att pusha utvecklingen av framtidens fordon och tänja på gränser.
Lightyear - Clean mobility for everyone everywhere.
Källa : Lightyear
Victoria Andersson i Australien 2017