top of page
  • Skribentens bildJU Solar Team

Solbilsracet

Den 17 oktober 2022 arrangerades Solbilsracet där gymnasieelever från Jönköping län tävlade med egenbyggda soldrivna bilar i olika kategorier och medlemmar från JU Solar Team medverkade som jury och tidtagare.


En gång om årets arrangeras den så kallade Klimatveckan där ett event är Solbilsracet där gymnasieelever från olika skolor i Jönköpings län deltar. I år var det Brinellgymnasiet och Aleholmskolan som deltog. Sammanlagt var det nio lag som deltog och det var mellan tre och fem elever i varje lag. Mini solbilarna som eleverna tävlade med hade de byggt från grunden och batteriet som användes för att driva bilen laddades med hjälp av solceller och solenergi.

I tävlingen fanns det tre kategorier som bilarna blev bedömda utifrån, innovation, design och snabbhet. Därutöver fanns vandringspriset, detta pris vann det lag som hade den generellt bäst presterande bilen. JU Solar Team var inbjudna som gästmedlemmar i juryn men även för att prata med studenter och visa att det är möjligt att göra en liknande bil som de byggt men i stort format. Som jurymedlemmar deltog vi i beslutet av vilken bil som vann i de olika kategorierna. Vandringspriset gick till den bil som generellt presterade bäst och som visade juryn att de hade lagt ner tid och eftertanke i sin bil. I årets tävling gick vandringspriset till Turbobilen vilket är ett passande namn då det var den snabbaste av samtliga bilar. Utöver en plats i juryn agerade vi tidtagare under loppen och fick då första parkett att se när bilarna tävlade. Samtliga ur JU Solar Team som var på plats var imponerade över hur mycket tid och tanke som lagts ner i bilarna, både i design och produktion.

Vi visade även upp olika komponenter som till exempel bromsskivor och solceller till vår solbil. Som en del av förarutrustningen visade vi hjälmen som användes i Australien under senaste tävlingen 2019. Under dagen blev vi positivt överraskade av det intresse som fanns både från gymnasieelever och lärare. Att prata och visa vad Bridgestone World Solar Challenge handlar om och den bil som vi bygger och ska tävla med 2023 är något som alla i JU Solar Team brinner för. Att så många gymnasieelever visar intresse och sådan kunskap inspirerar oss ytterligare i vårt arbete.

Solbilsracet var det en lyckad och inspirerande tävlingsdag med flera imponerande bidrag inom alla kategorier så förutsikterna för framtida medlemmar i JU Solar Team ser ljus ut.


Comments


bottom of page